Gazdaságfejlesztés határok nélkül!

A korábbi évek sikereire és a résztvevők pozitív visszajelzéseire való tekintettel a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, 2019. október 21-22. között ismételten megszervezte a Kárpát-medencei Gazdasági Konferencia és Kiállítást, vagyis a Kárpát EXPOrt-ot.

A Kárpát-medencei összmagyarság legjelentősebb gazdasági és üzleti rendezvényeként számon tartott esemény keretében mintegy 300 magyarországi és határon túli vállalkozás mutatta be termék- és szolgáltatási portfólióját a meghívott regionális és nemzetközi disztribútorok, nagykereskedők, viszonteladók előtt.

A megközelítőleg 2000 látogatónak és meghívott résztvevőnek lehetőségük nyílt továbbá állami és szakmai szervezetekkel, illetve a regionális gazdasági élet meghatározó szereplőivel történő közvetlen kapcsolatfelvételre, konkrét üzleti tárgyalások lefolytatására.

Az esemény dedikált célja ugyanis, hogy minél több üzleti kapcsolat szülessen, körvonalazódjanak a közös üzleti és pályázati lehetőségek, valamint megsokszorozódjanak a határokon átívelő konkrét ügyletek száma, így erősítve tovább Magyarország és a közép-európai régió országai közti gazdasági együttműködéseket.

A Kárpát EXPOrt-ot – a szervező Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében - Magyar Levente Külgazdasági és Külügyminiszter-helyettes nyitotta meg, mindamellett, hogy szakmai előadás tartott – bemutatva a Magyar Kormány stratégiai törekvéseit - Dr. Nagy István agrárminiszter, A magyar agrárium és élelmiszeripar exportlehetőségei a környező országokban címen, valamint Dr. Palkovics László, Magyar Multi Program - Az exportképes kkv-k nemzetközi piacra lépésének címen. Mindez kiválóan mutatja az esemény jelentőségét, valamint a Magyar Kormány a kárpát-medencei magyar kkv szektor fejlesztését célzó törekvések melletti elkötelezettségét.

A résztvevők ezen túlmenően szakmai kerekasztal-beszélgetések keretében naprakész információkhoz juthattak többek között a Magyar Kormány által meghirdetett Gazdaságfejlesztési Programok eddigi eredményeiről és aktualitásairól, az elérhető pályázati és beruházási lehetőségekről, valamint a régióban tevékenykedő állami és szakmai szervezetek szolgáltatási portfóliójáról.

Az idei esemény tematikájának egyik fontos pillére a távolabbi piacokra történő konkrét exportlehetőségek bemutatása, a regionális magyar árualap harmadik országokban való pozícionálása. Ennek jegyében bemutatkozott a két nap során a CED 22 közép-európai regionális képviselete mellett a HEPA japán, kínai, orosz, illetve török relációs partnerirodája is.

A Kárpát EXPOrt kísérőrendezvényeként, a hatékony külpiacra lépési stratégiák és megfelelő piacismeretek átadása céljából a HEPA Exportakadémiát szervezett, amelyen releváns exporttapasztalattal rendelkező magyar vállalkozók ismertették az Exportakadémia szakembereivel közösen a sikeres külpiacra lépéshez szükséges alapvető szakmai ismereteket, tapasztalatokat, jó gyakorlatokat.

Az esemény gazdasági fókusza mellett az idei évben hangsúlyt fektetett a Kárpát-medence magyar kulturális örökségére is, e célkitűzéshez igazodva bemutatásra került a Takarékbank Zrt. támogatásával elkészített, gróf Széchenyi Zsigmond tudományos expedícióit bemutató Vadonvilág - gróf Széchenyi Zsigmond nyomában című dokumentumfilm. A vetítésen részt vett Hertelendy Margit, gróf Széchenyi Zsigmond özvegye is.