Hangsúlyos magyar jelenlét Szlovákia legjelentősebb építőipari szakkiállításán

A Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. közreműködésével összesen 14 magyar cég képviselteti magát Szlovákia legjelentősebb építőipari szakkiállításán, a 40. alkalommal megvalósuló pozsonyi CONECO-n. Magyarország építőipara az elmúlt években mintegy 20 százalékos bővülést produkált, amely kiváló referenciaként szolgálhat a magyar vállalkozások sikeres részvételéhez.

Magyarország építőiparának volumene 2018-ban – az elmúlt évek mutatóihoz hasonlóan – ismét több mint 20 százalékkal bővült, amellyel a hazai szektor az egyik legdinamikusabb bővülést produkálta az Európai Unióban. A magyar építőipar emellett a hazai GDP tavaly elért 4,9 százalékos bővüléséhez is mintegy 0,8 százalékponttal járult hozzá.

Az építőipar, illetve a kapcsolódó ágazatok területén működő magyar vállalkozások mind a szakértelmet, mind pedig termék- és szolgáltatási portfóliójukat tekintve is Európa élmezőnyéhez tartoznak. Mindezekre tekintettel a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. kiemelt figyelmet fordít a versenyképes megoldásokat kínáló magyar cégek regionális piacokon történő sikeres pozícionálására. Ennek jegyében a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. az idei évben összesen 14 magyar vállalkozásnak biztosít bemutatkozási lehetőséget Szlovákia legjelentősebb építőipari szakkiállításán, az immár negyvenedik alkalommal megvalósuló CONECO-n.

Az iparág szinte teljes spektrumát – építő és burkolóanyagok, szaniter termékek, kertészeti eszközök – felölelő rendezvény kiváló lehetőség a részt vevő magyar cégek számára az iparági aktualitások, valamint innovatív technológiák és megoldások megismerésére, regionális kapcsolatrendszerük kiszélesítésére, továbbá konkrét üzleti tárgyalások lefolytatására.„A szlovák piac gazdasági megerősödése révén számos üzleti lehetőséget rejthet a magyar vállalkozások számára az építőiparban, akár kisebb megrendelések, kivitelezések által, akár nagyobb integrált projektekbe való bekapcsolódással. A CONECO, amely a szlovák építőipar valamennyi meghatározó szereplője részvételével zajlik, pedig kiváló fórum partereink számára a hosszú távú és eredményes piaci jelenléthez szükséges kapcsolatrendszer kialakításához” fogalmazott Csík László, a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. ügyvezetője. A magyar vállalkozások a CONECO keretében olyan, nemzetközileg is versenyképes termék- és szolgáltatási portfóliót reprezentálnak, amelyek a szlovák piacon is komoly hozzáadott értéket képviselhetnek. A cégek többek között speciális kül- és beltéri burkolóanyagokat, építőanyagokat, fűtésrendszereket, valamint innovatív kollektor és napelemeket mutatnak be. Dinamikusan bővülő szlovák-magyar együttműködések Magyarország és Szlovákia között az elmúlt években példaértékű gazdasági és kereskedelmi együttműködés alakult ki, amely hazánk exportmutatóiban is érezteti hatását. A szlovák piacra irányuló magyar kivitel az elmúlt három évben közel 1 milliárd euróval bővült, 2018-ban meghaladva az 5,4 milliárd eurót, amellyel Szlovákia második legfontosabb célpiaca lett a magyar termékeknek, szolgáltatásoknak.

A Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. a két ország, illetve a magyar és szlovák vállalkozások közti partnerkapcsolatok további fejlesztése céljából összesen hat regionális képviselővel van jelen Szlovákiában, akik feladata többek között a célzott partnerközvetítés, konkrét export lehetőségek feltárása, pályázati és befektetési tanácsadás, illetve országspecifikus üzleti és gazdasági információk biztosítása. A cég partnerei az első képviselet megnyitása óta már több mint 6,3 millió euró értékű sikeres ügyletet realizáltak.