MAGYARORSZÁG DÍSZVENDÉG AZ 53. CELJEI MOS NEMZETKÖZI VÁSÁRON

Az idei évben Magyarországot érte a megtiszteltetés, hogy díszvendégként vegyen részt a Celje városában, 2021. szeptember 15-19. között megvalósuló MOS Nemzetközi Vásáron. A magyar részvétel tematikája a modern Magyarország bemutatására fókuszál, amely keretében a nemzeti pavilon számos interaktív attrakcióval és kísérőrendezvénnyel, valamint a magyar kultúrát bemutató hagyományőrző programelemmel várja az érdeklődőket. A regionális magyar nagyvállalatok mellett 26 exportorientált kis- és középvállalkozás is bemutatkozik az eseményen.

Orbán Viktor és Janez Janša miniszterelnökök köszöntőbeszédével kezdődött el az 53. MOS Nemzetközi Vásár hivatalos megnyitója, amelyet követően a miniszterelnökök megtekintették a CED standján bemutatkozó 26 kiállító magyar céget, valamint a szlovén nemzeti pavilont.

Magyarország, mint a MOS Nemzetközi Vásár partnerországa egy 525 nm-es önálló nemzeti standdal vesz részt a rendezvényen, amelyet Szijjártó Péter Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, valamint Zdravko Počivalšek, Szlovénia gazdaságfejlesztési és technológiai minisztere nyitott meg.

A nemzeti pavilonban különböző kormányzati szaktárcák, minisztériumi háttérintézmények, regionális nagyvállalatok, és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szlovén tagozata egyaránt képviselteti magát. A pavilonban a kilátogatók megismerhetik a matyó népművészetet, a hagyományos magyar népzenét és néptáncot, a világhírű Rubik-kockát, valamint bepillantást nyerhetnek a magyar gasztronómia világába látványkonyha, és kiváló minőségű magyar borok kóstoltatása révén.

A nemzeti pavilon a rendezvény teljes ideje alatt szakmai fórumokkal, interaktív programokkal, különböző sport attrakciókkal várja az érdeklődőket, mint például a magyar innováció, a Teqball, vagy éppen a több attraktív állomásból álló hi-tech interaktív sport installációk. Cél a magyar tradíciók mellett a XXI. századi, modern Magyarország bemutatása.

Emellett mintegy 200 nm-es önálló standon mutatkozik be 26 exportképes, kiemelkedő magyar vállalkozás. A magyar vállalkozások lefedik Magyarország zászlóshajó iparágainak szinte teljes spektrumát, így érkeznek cégek többek között az élelmiszeripar, gépipar- és járműipar, könnyűipar, IT/ICT, kreatív- és divatipar, vegyipar, illetve a sportgazdaság területéről.

Kísérőrendezvényként - a sportdiplomáciai együttműködés jegyében - megrendezésre kerül egy kézilabda gálamérkőzés Magyarország és Szlovénia legsikeresebb csapatai, az RK Celje és a Telekom Veszprém között.

A hangsúlyos magyar részvétel, illetve a kiegészítő rendezvények célja, hogy dinamizálja a magyar-szlovén cégek közti együttműködések számát, az országok közti kereskedelmi forgalom értékét.