Országos Vállalkozói Mentorprogram

Az Országos Vállalkozói Mentorprogram kiemelt projekt keretében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felhívást hirdet a Magyarországon működő kezdő exportőr, illetve az export tevékenységüket növelni kívánó mikro-, kis- és középvállalkozások számára üzletfejlesztésük támogatását célzó vállalkozói mentorprogramban külpiaci mentoráltként való részvételre.

A pályázatok beadására 2019. szeptember 9-től október 9-ig van lehetőség, a részletes feltételek a http://vallalkozztudatosan.hu/ honlapon olvashatóak.

Az egyéves mentorálási folyamat során külpiaci tapasztalattal rendelkező mentor vállalkozások és szakértők segítenek felmérni a potenciális exportőr kkv-k, azaz mentoráltak fejlesztendő területeit, támogatják őket exportstratégiájuk kidolgozásában és külkereskedelmi tevékenységük beindításában, bővítésében.

A projektben országosan 240 kkv vehet részt. Az összesen 11 alkalomból álló, havi rendszerességű mentorálási folyamatot tapasztalt exportőrökből álló külpiaci mentorhálózat, valamint külső szakértők támogatják. A mentorálási folyamatot egy megalapozó csapatépítő találkozó és a cégek fejlesztési szükségleteinek a felmérése előzi meg. Ezt követően 8 alkalommal interaktív csoportos foglalkozásokra (mentorálásra) kerül sor, a projekthez kapcsolódó e-learning tananyagra és jó gyakorlatokra építve. A foglalkozások főbb témái: üzleti, pénzügyi és stratégiai tervezés, nemzetközi marketing, külkereskedelem és exportterv készítés. Továbbá lehetőség van 6 alkalommal egyéni szakértői tanácsadásra. A mentorálási folyamat végén, a folyamat eredményként a mentorált kkv-k elkészítik saját exporttervüket a mentorok és külső tanácsadók közreműködésével. A mentorálási folyamat zárásaként a mentorált kkv-k egy tanúsítványt kapnak, mely előnyt jelenthet további exportfejlesztési programokban való részvételnél.

Országosan 20 helyszínen (19 megye és Budapest) összesen 240 mentorált vállalkozás kerül kiválasztásra, területi egységenként 2 mentorvállalkozás és legfeljebb 12 mentorált vállalkozás részvételével kerülnek kialakításra a külpiaci fejlesztésben részt vevő csoportok.

A programban való részvétel előnyei a mentorált részére:

• külpiacra lépéshez vagy külpiaci részesedés növeléséhez szükséges szakmai tudásfejlesztés,

• üzleti kapcsolatépítés,

• új külpiaci lehetőségek feltérképezése.

A mentoráltak vállalják, hogy az egyéves mentorálási időszakban 11 alkalommal személyesen, vagy képviselőjükkel részt vesznek a mentorálási folyamatban.

Érdeklődés esetén kérjük, hogy lépjen kapcsolatba a megyei programkoordinátorral.


Elérhetőségek: http://vallalkozztudatosan.hu/