Dibusz Éva

Hangját még ma is sokan felismerik, mert éveken keresztül küldte a kedvenc dalt az éter hullámain, hajnalban köszöntötte a hallgatókat, élő koncertet közvetített, jóéjszakát kívánt az esti tévéhíradó nézőinek, híres embereknek kölcsönözte a hangját, természet- és dokumentumfilmek, magazinok narrátora volt.
Egy szlovákiai faluban nőtt fel, a Lévai Pedagógiai Szakközépiskolában óvónőként érettségizett, majd elvégezte az ELTE BTK magyar-népművelés szakát. Hatalmas dolog volt a falusi kislány életében, hogy felvették bemondónak a Magyar Rádióba, ahol 1995-ig szeretettel és őszinte lelkesedéssel végezte feladatát (munkáját nívódíjjal ismerték el). Időközben a Magyar Televízió híradójában is feltűnt, de a képernyős szereplés soha nem vonzotta igazán.  A Tv2 indulása óta tréningezte a csatorna műsorvezetőit, riportereit, retorikát tanított a Nemzetközi Protokoll Iskolában, médiabeszédet a MTA kommunikációs képzésén, prezentációs és médiatréningeket tartott, üzletembereket, politikusokat készített fel a rádiós-televíziós és egyéb nyilvános szereplésre. Bábáskodott a Juventus Rádió (az első valóban kereskedelmi rádió) születésénél, műsort vezetett itt, később pedig a csatorna hírszerkesztőségének vezetőjeként jelentős szerepe volt a kereskedelmi hírműfaj és az új hangzású, dinamikusabb hírolvasás meghonosításában. A magyar képernyőkön felbukkanó sok hírességről mondható el, hogy „megfordult” a keze alatt.  
Szabadúszó beszédtrénerként már-már mániákusan hiszi, hogy a televíziósok-rádiósok, politikusok, közszereplők beszéde jelentősen befolyásolja a mindennapok beszédmódját. Ezért is fontos, hogy minél többen elsajátítsák a magyar beszéd technikai alapjait, a kamera/mikrofon előtti megnyilatkozás verbális és nonverbális fogásait, és talán a mai - nagyon eldurvult - szóhasználat is változhat. Meggyőződése, hogy a beszédtréningeken nemcsak szakmai fogásokat, hanem tisztességet, alázatot és kölcsönös megbecsülést is lehet tanulni.
A CEDukáció oktatóvideóján keresztül most ezt a tudást próbálja meg megosztani.


0

3 videó

  • A helyes beszédtechnika fontossága
  • Artikuláció és összhang
  • A tagolás technikája

Inspirációk

Légy Te is magabiztos megszólaló!

Videók

Légy Te is magabiztos megszólaló!

CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft.

1027 Budapest, Kacsa u. 15-23. Residence Irodaház

Együttműködő partnereink