A magyar bor nem ismer határokat – Pannon Vinersitas Szabadegyetem, immár harmadszor

2021. június 29., Lakitelek – Immáron harmadik alkalommal szervezi meg a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. és Junibor - Fiatal Borászok Egyesülete egyedülálló szőlész-borász szakrendezvényét, a Pannon Vinersitas Szabadegyetemet. A Lakitelken 2021. június 29-30. között, több mint 50 borászat részvételével zajló esemény idei tematikájának fókuszában a fenntarthatóság, a nemzetközi értékesítési stratégiák, illetve a közösségi média nyújtotta lehetőségek hatékony kiaknázása áll.

A szőlészet-borászat a magyar agrár- és élelmiszeripar egyik tradicionális, magas hozzáadott értéket képviselő szegmense, hazánk Európa élmezőnyébe tartozik mind a bortermelés, mind pedig a területarányos termelékenység szempontjából. Magyarországon a bortermelés továbbá – köszönhetően példátlan természeti és földrajzi adottságainak – a klasszikus borstílusok teljes skáláját lefedi.

A szektor további fejlődését, a Kárpát-medence fiatal magyar borászgenerációja edukációját és exportfolyamatokra való felkészítését, illetve az iparági szereplők közti párbeszédet segíti elő a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. és Junibor - Fiatal Borászok Egyesülete közös szervezésében – az Agrármarketing Centrum és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség szakmai támogatásával - megvalósuló Pannon Vinersitas Szabadegyetem.

A mintegy 50 borászat több mint 100 képviselőjének részvételével zajló esemény célja dinamizálni a Kárpát-medence fiatal borászai közti együttműködéseket, platformot biztosítani a tapasztalatok széles körben történő megosztásához, valamint átadni a résztvevőknek az iparágat érintő naprakész gazdasági, piaci és szakmai ismereteket.

Ennek jegyében a Pannon Vinersitas Szabadegyetem idei tematikájának fókuszában a fenntarthatóság, a nemzetközi értékesítési stratégiák, illetve a közösségi média nyújtotta lehetőségek hatékony kiaknázása áll. Az idei eseményen Elizabeth Gabay személyében pedig egy Master of Wine címmel rendelkező szakértő is előad, a különböző fajtaborok nemzetközi marketingje témakörében.

„A Pannon Vinersitas Szabadegyetem célja egy olyan szakmai platform biztosítása, amely hozzájárul, hogy a Kárpát-medence fiatal magyar borászai egymást segítve és egymástól tanulva érjenek el nemzetközi exportsikereket. Ehhez pedig az eseménynek köszönhetően már nem csak a természeti lehetőségek, de a szakmai háttér is biztosított. Bízom benne, hogy szabadegyetemünk hallgatói hamarosan a globális borkereskedelem, gasztronómia meghatározó szereplőivé válnak” - mondta Csík László, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A szakmai előadásokat követően lehetőség nyílik a Kárpát-medence valamennyi területéről érkező borkülönlegességek kóstoltatására, nemzetközi borszakértőkkel, kereskedőkkel, valamint exportfejlesztési tanácsadókkal történő személyes konzultációra.

„A covid-világjárvány másokhoz hasonlóan rendkívüli kihívások elé állította a borászatokat is. Egyik napról a másikra veszítettük el piacaink 50-100 százalékát. Ezt megélni és ez után talpra állni még a rutinos vállalkozóknak, termelőknek sem könnyű. Közösségimédia-felületek, webkereskedelem, online kóstolók, mindazon eszközök, amiknek hirtelen megnőtt a szerepe – a Pannon Vinersitas Szabadegyetem idei tematikájával igyekszünk ezekre fókuszálni, hogy a résztvevők jól használható, értékes tudást, ötleteket, valódi segítséget kapjanak az aktuális helyzettel való megbirkózáshoz. A Junibor szellemiségével összhangban a célunk most is egy olyan tudásalapú, támogató közösség kialakítása, amely a jövő borászgenerációjának szakmai fejlődését biztosítja.” – mondta Frittmann Péter, a Junibor – Fiatal Borászok Egyesületének elnöke.