Magyarország számára Csehország mind a kétoldalú külgazdasági kapcsolatok szempontjából, mind a Visegrádi Négyek együttműködését tekintve is jelentős partner.

A mintegy 10,5 millió fős Cseh Köztársaság az egyik legfejlettebb közép-európai gazdaság. Az egy főre jutó GDP értéke az európai uniós átlag 65 százaléka. A mai napig a gyártás a vezető gazdasági ágazat, különösen az autógyártás, gépgyártás, szerszámgyártás, üveg- és fegyvergyártás.

A cseh-magyar kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok az uniós csatlakozást követően jelentősen bővültek. A cseh gépjárműipari fejlesztések kooperációs lehetőségeket, outsourcing tevékenységet, továbbá fúziós tőkebefektetéseket ösztönözhetnek a magyar cégek számára. A jövőben a magyar piaci pozíciók javítását elsősorban a gépipar, az elektronika, a konfekcióipar, valamint a vegyipari és gyógyszeripari termékek piaci részesedésnövelésétől várhatjuk. A magyar kkv-k számára további kitörési pont lehet az élelmiszeripar, illetve a minőségi borok exportja.

A Csehországba irányuló magyar export a pandémiát követően ismét bővülő tendenciát mutat. 2021-ben a magyar külkereskedelmi termékforgalom (export) Csehország irányába 18 százalékkal nőtt 2020-hoz képest.

Magyarországnak Csehország a tizedik legfontosabb exportpiaca, Csehországnak pedig Magyarország a nyolcadik legfontosabb importpiaca Európában.

A Cseh Köztársaságban a legjelentősebb magyar befektető a MOL, amely 306 benzinkúttal van jelen a cseh piacon, és ezáltal az ország második legnagyobb benzinkút-hálózata. A cseh cégek közül a mezőgazdaságban érdekelt AGROFERT konszern és a 2018-ban a Telenort felvásárló PPF Csoport a legnagyobb magyarországi befektetők.