Magyarország számára Csehország mind a kétoldalú külgazdasági kapcsolatok szempontjából, mind a Visegrádi Négyek együttműködését tekintve is jelentős partner.

A Cseh Köztársaság az egyik legfejlettebb közép-európai gazdaság. Az egy főre eső GDP értéke az európai uniós átlag 90 %-a. A mai napig a gyártás a vezető gazdasági ágazat, különösen az autógyártás, gépgyártás, szerszámgyártás, üveg- és fegyvergyártás.

Kétoldalú kereskedelmi kapcsolataink Csehországgal az uniós csatlakozást követően jelentősen bővültek. A cseh gépjárműipari fejlesztések kooperációs lehetőségeket, illetve outsourcing tevékenységet, továbbá fúziós tőkebefektetéseket ösztönözhetnek a magyar cégek számára. A jövőben a magyar piaci pozíciók javítását elsősorban a gépipar, az elektronika, a konfekcióipar, továbbá a vegyipari és gyógyszeripari termékek piaci részesedésnövelésétől várhatjuk. A magyar kkv-k számára további kitörési pont lehet az élelmiszeripar, illetve a minőségi borok exportja.

Exportunk az utóbbi tíz évben folyamatosan bővült Csehországgal. 2018-ban a kivitelünk Csehország irányába 8 %-kal nőtt 2017-hez képest.

Magyarországnak Csehország a hatodik legfontosabb exportpiaca, Csehországnak pedig Magyarország a tizedik legfontosabb importpiaca.

Csehországban a legjelentősebb magyar befektető a Mol, amely 315 benzinkúttal van jelen a cseh piacon. A cseh cégek közül a mezőgazdaságban érdekelt AGROFERT konszern és a Telenort felvásárló PPF Csoport a legnagyobb magyarországi befektetők.