A Magyarország és Szlovákia közti politikai és gazdasági együttműködések az elmúlt időszakban jelentősen erősödtek, kiszámítható és megbízható partnerséget építettek ki egymással. A nagyszámú magyar kisebbség - 422.065 fő - révén Magyarország nemzetpolitikai és nemzetgazdasági szempontból is kiemelt hangsúlyt helyez a magyar-szlovák kapcsolatok erősítésére.

Szlovákia 2021-ben a negyedik legfontosabb célpiaca volt a magyar vállalkozásoknak Németország, Olaszország és Románia után. A szlovák piacra irányuló magyar kivitel értéke meghaladta a 6,9 milliárd eurót, amely több mint 2 milliárd eurós bővülés az egy évvel korábban mért statisztikai adatokhoz képest.

Az előzetes felmérések, illetve piaci visszajelzések alapján a magyar vállalkozások sikeres együttműködéseket alakíthatnak ki többek között az építőipari alapanyagok, feldolgozott húskészítmények, fagyasztott élelmiszerek, alkoholos italok - főként borok -, nyomdaipari termékek, csomagolóipari technológia és szennyvíztisztítási technológia exportja területén.