Magyarország és Szlovénia példaértékű gazdasági és politikai kapcsolatot alakított ki az elmúlt 25 évben. A dinamikusan fejlődő együttműködés annak is köszönhető, hogy hazánk elsők között ismerte el Szlovénia függetlenségét és létesített vele diplomáciai kapcsolatot. A két ország közti kiegyensúlyozott együttműködés fenntartásában és erősödésében kiemelt szerepet játszik a muravidéki magyarság, valamint a Rába-vidéki szlovén közösség.

Magyarország Szlovénia 9. legfontosabb kereskedelmi partnere volt 2021-ben. A két ország közötti kereskedelmi forgalom folyamatosan nőtt 2016 és 2019 között, majd a koronavírusjárvány miatt 2020-ban 6,5 százalékkal csökkent, és végül 2021-ben 14,4 százalékkal nőtt, elérve a 2,87 milliárd eurót.

Az előzetes felmérések, illetve piaci visszajelzések alapján a magyar vállalkozások sikeres együttműködéseket alakíthatnak ki többek között a mezőgazdaság, élelmiszeripar (húsipar) és fémipar területén, valamint a magyar-szlovén együttműködés egyik kiemelt területe a turizmus.