Horvátország hazánk legjelentősebb nyugat-balkáni partnere. Magyarország amellett, hogy elsők között ismerte el a függetlenné vált Horvátországot és létesített az országgal diplomáciai kapcsolatot, a kezdetektől támogatta Horvátország európai uniós csatlakozási törekvéseit is.

Hazánk gazdasági kapcsolatai Horvátországgal 1995-től napjainkig rendkívül gyorsan fejlődtek, a két ország közti kereskedelmi forgalom mértéke ezen időszak alatt meghétszereződött. A horvát piacra irányuló magyar export értéke 2018-ban 1,66 milliárd euróra nőtt, amely több mint 89 millió eurós volumenbővülést jelent.

Horvátország földrajzi közelsége mellett tranzitország jellege miatt is kiemelt célpiaca a magyar vállalkozásoknak, hiszen közvetetten elérhetővé válhat Európa nyugati része, valamint a horvát kikötővárosok révén akár Afrika is.

Az előzetes felmérések, illetve piaci visszajelzések alapján a magyar vállalkozások sikeres együttműködéseket alakíthatnak ki többek között a között a mezőgazdaság, élelmiszeripar, gépipar és IT ipar területén.