Horvátország hazánk legjelentősebb nyugat-balkáni partnere. Magyarország amellett, hogy elsők között ismerte el a függetlenné vált Horvátországot, és létesített az országgal diplomáciai kapcsolatot, a kezdetektől támogatta Horvátország európai uniós csatlakozási törekvéseit is. Horvátország 2013. július 1. óta az Európai Unió tagja, 2023. január 1-jén pedig csatlakozott az euróövezethez.

Hazánk gazdasági kapcsolatai Horvátországgal 1995-től napjainkig rendkívül gyorsan fejlődtek, a két ország közti kereskedelmi forgalom mértéke ezen időszak alatt meghétszereződött.

2021-ben Horvátország Magyarország 13. legfontosabb exportpiaca volt, importunkban a 15. helyet foglalta el. Magyarország export rangsorában 2022. márciusában Horvátország a 16. helyen állt 209 országból. Horvátország országkockázati besorolása 3-as kategória stabil kilátásokkal, mely alapján a reláció finanszírozható és biztosítható.

Horvátország földrajzi közelsége mellett tranzitország jellege miatt is kiemelt célpiaca a magyar vállalkozásoknak, hiszen közvetetten elérhetővé válhat Európa nyugati része, valamint a horvát kikötővárosok révén akár Afrika is.

Az előzetes felmérések, illetve piaci visszajelzések alapján a magyar vállalkozások sikeres együttműködéseket alakíthatnak ki többek között a mezőgazdaság, élelmiszeripar, gépipar és IT szektor területén.