Magyarország külgazdasági és külpolitikai törekvéseiben nagy hangsúlyt fektet a nyugat-balkáni országok európai uniós integrációjának támogatására, ezen belül is a közel 300 ezer fős magyar lakosságot számláló Szerbia csatlakozására.

Szerbia a nyugat-balkáni régióban stratégiai gazdasági partnerünk, a térséggel folytatott külkereskedelmünk 71,8 %-át bonyolítjuk déli szomszédunkkal. A Magyarország és Szerbia közötti külkereskedelmi kapcsolatok az elmúlt években dinamikusan fejlődtek. A 2021-es évben a magyar-szerb kereskedelmi kapcsolatok soha nem látott mértékben erősödtek. A magyar-szerb külkereskedelmi forgalom kiugróan magas, 41,8%-os növekedést ért el, és értéke megközelítette a 3,8 milliárd eurót.
A szerb piacra irányuló legjelentősebb magyar exportcikkek többek között az ásványi termékek, a gépek és villamossági cikkek, illetve a vegyipari termékek.
Üzleti kapcsolatok szempontjából a magyar vállalkozások számára elsődleges fókuszterület a mezőgazdaság, gépipar, feldolgozóipar, gyógyszeripar, vízipar, IT ipar lehet.