ELINDULT A 31. FESTUM VARADINUM

Társszervezőként csatlakozott a CED az idei Festum Varadinum rendezvénysorozathoz. A CED a nagy hagyományokra visszatekintő, a helyi kulturális, turisztikai és gasztronómiai értékeket bemutató esemény gazdasági tematikájának kialakításában működik közre, több kerekasztal-beszélgetés, szakmai előadás és vállalkozásfejlesztési képzés megszervezése révén.

Kéthetes kulturális rendezvénysorozat indult Nagyváradon május 7-én. A Festum Varadinum a helyi magyar közösség egyik legnagyobb és legrégebbi közösségi eseménye, amely során különböző kulturális programokon, képzőművészeti kiállításokon, gasztronómiai és gazdasági tematikájú eseményeken mutatják be Nagyvárad és a Partium kulturális értékeit, hagyományait, turisztikai attrakcióit.

Az idei évben a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. is csatlakozott a rendezvénysorozat társszervezőihez, melynek keretében számos gazdasági fókuszú előadás, kerekasztal-beszélgetés, illetve vállalkozásfejlesztési tréning gazdagítja a Festum Varadinum széles programkínálatát.

Fókuszban a magyar-román gazdasági lehetőségek

Az esemény harmadik napján, május 9-én a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota dísztermében került megrendezésre a CED Nagyváradi Gazdasági Konferencia című szakmai fóruma. Az eseményt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszer, valamint Cseke Attila, Románia fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszterének előadásai nyitották meg, több mint 200 helyi és magyarországi vállalkozó, cégvezető részvételével.

Az esemény célja a magyar és a romániai cégek közötti partneri kapcsolatok, üzleti lehetőségek ismertetése, valamint a két ország vállalkozásai közti kereskedelmi együttműködések továbbfejlesztése, dinamizálása.

Az előadások és kerekasztal-beszélgetések érintették többek között a különböző EU-s és romániai – önkormányzati és állami – pályázati lehetőségeket, a regionális beruházási és befektetési lehetőségeket – mindezt multiszektorális kitekintéssel.

CEDukáció is színesíti a programkínálatot

A Festum Varadinum keretében látogat első alkalommal Nagyváradra a CED vállalkozásfejlesztési tréningsorozata, a CEDukáció Roadshow, amely szakítva a korábbi gyakorlattal ezúttal kétnapos eseményként szerepel a fesztivál programjában, május 10-én és 11-én.

A CEDukáció első napján a külpiacra lépés módszertana, az exportfolyamatok során felmerülő kihívások és azok kezelése, valamint a nemzetközi felfedezhetőség management és piackutatás lesz terítéken. A képzés második napján pedig a vállalkozói generációváltás témakörét járják körbe a meghívott előadók, bemutatva a hatékony életkor-menedzsmentet kis-, közép- és nagyvállalati szinten egyaránt.