Magyar - Román együttműködési lehetőségek az ipar 4.0, big data területén

A gyártási folyamatokban egyre jelentősebb szerepet tölt be a digitalizáció, ipari automatizáció. Az egymással kommunikáló – úgynevezett M2M technológia -, gyakorlatilag teljesen robotizált és automatizált gyártósorok kialakítása és működtetése éppen ezért a versenyképesség alapját jelenthetik.

A témakörre fókuszáló online szakmai konferenciát szervezett a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. szatmárnémeti irodája. Az angol nyelvű rendezvény keretében a részt vevő vállalkozók, cégvezetők naprakész információkhoz jutottak többek között a M2M és IoT technológiáról, valamint a digitalizáció révén egyre növekvő adatmennyiségekről, vagyis az úgynevezett big data jelenségről.

A Magyar - Román együttműködési lehetőségek az ipar 4.0, M2M, IoT, big data területén című webináriumon elsősorban a témában szakértőnek számító magyarországi cégek mutatták be közérthető módon az új ipari forradalom alapjait és innovatív megoldásaikat. Több célgép-gyártó vállalkozás, valamint az ezeket vezérlő szoftverek fejlesztésével foglalkozó cég tartott szakmai előadást.

Az előadásokat követően a résztvevők kerekasztal-beszélgetés keretében egyeztettethettek cégre-, illetve termékre szabottan a meghívott szakértőkkel. Szó esett többek között arról, hogy milyen feladatai vannak az átállásban a cégvezetőknek, hogyan kell képezni vagy éppen átképezni a munkavállalókat, hiszen a technológiai váltás következtében az átképzés kiemelkedő jelentőséggel fog bírni. A szakértők egyetértettek abban, hogy az Ipar 4.0 komoly társadalmi hatásokkal fog bírni, a technológiai és gazdasági aspektusokon túl.

A virtuális konferencia második részében lehetőség nyílt arra is, hogy a résztvevő cégek B2B találkozókon konkrét üzleti tárgyalásokat folytassanak, feltérképezzék a jövőbeni együttműködési lehetőségeket.