Megállapodás határon átívelő regionális együttműködések támogatásáról

Tevékenységeik összehangolásáról és közös, kiemelten a kárpát-medencei és a nyugat-balkáni regionális gazdasági együttműködések kialakítását és erősítését segítő projektek célzott támogatásáról kötött megállapodást a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA), a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) és a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft.

A háromoldalú megállapodás keretében a felek elő kívánják mozdítani a közvetlen európai uniós forrásokból finanszírozható, határokon átívelő, valamint a Nyugat-Balkán európai uniós integrációját támogató kapacitás- és gazdaságfejlesztési projektek megvalósítását. Az együttműködés hatékonyságát a HEPA, az MFOI és a CED nemzetközi partnerségek kialakításával, a fejlesztésekben érintett központi és helyi kormányzati szereplők, valamint a magánszektor bevonásával kívánja fokozni.

A megállapodás nyomán elsősorban a zöldgazdasági átállás, a vállalati innováció, a digitális transzformáció, valamint a közlekedési és energetikai összeköttetések erősítését kívánják előtérbe helyezni az adott régió gazdaságfejlesztési igényeihez igazítva.

A Magyar Fejlesztésösztönző Iroda Nonprofit Kft-t (MFOI) azzal a céllal hozta létre a magyar kormány, hogy hozzájáruljon a közvetlen kezelésű uniós programokban való magyar részvétel növeléséhez, illetve segítse a magyar és közép-kelet-európai szereplőket a pályázásban.

Magyarország közép-európai exportösztönzési és gazdaságfejlesztési törekvéseinek operatív megvalósítását a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. látja el teljes körűen, olyan szolgáltatásokkal, mint a célzott partnerkeresés, üzleti tárgyalások és szakmai fórumok szervezése, valamint külföldi kiállításokon való kedvezményes megjelenési lehetőségek biztosítása, ezzel támogatva a magyar kis-és középvállalkozások sikeres külpiacra lépését a térségben.