Elindult a magyar vállalatok külföldi terjeszkedését, regionális vagy globális multivá válását támogató Külpiaci Növekedési Támogatási Program (KNTP)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium - a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a CED Közép-Európai Gazdaságfejlesztési Hálózat közreműködésével - a magyar vállalatok külföldi terjeszkedését, regionális, vagy globális multinacionális vállalattá válását támogató programot indít. A támogathatóság feltételeit a Külpiaci Növekedési Támogatási Program szerinti támogatások szabályairól szóló 31/2021. (VIII. 31.) KKM rendelet szabályozza. A két kijelölt szakmai támogató szerv, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. és a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. folyamatosan fogadja, fejleszti, valamint elbírálja a projektjavaslatokat. A projektek támogatására 2021. évben 10 milliárd forint áll rendelkezésre. A CED a határon túli gazdaságfejlesztési stratégák által érintett területekre, a HEPA az ezen kívüli területekre irányuló kérelmeket kezeli. A két célterületet egyszerre érintő koncepciók szakmai támogató szervéről a Külgazdasági és Külügyminisztérium egyedileg dönt.

A támogatás hazai/külföldi beruházás megvalósítására, meglévő hazai/külföldi vállalkozás bővítésére vagy bezárásra ítélt hazai/külföldi létesítmény megvásárlására és fejlesztésére is fordítható.

A programra beruházási koncepció benyújtásával 2021. szeptember 1-jétől lehet jelentkezni, melyet elektronikus úton kell benyújtani a Segédletben leírtak szerint.

A beruházási koncepciót a HEPA/CED értékeli, amely alapján a Külgazdasági és Külügyminiszter dönt annak támogatásáról. A koncepció támogatása esetén, a HEPA/CED együttműködési megállapodást köt a beruházóval, melyet követő konzultációs eljárás eredményeként a beruházónak legfeljebb hat hónapos határidőn belül be kell nyújtania a részletes támogatási kérelmét. A támogatási kérelem elfogadása esetén a külgazdasági és külügyminiszter meghatározza a támogatás összegét, ezt követően kerülhet sor a támogatási szerződés megkötésére.

A beruházási koncepciót elektronikus úton kell benyújtani a Külpiaci Növekedési Támogatási Program hivatalos email címére, a kntp@hepa.hu címre.

A Segédlet, a beruházási koncepció adatlapja, valamint a koncepció benyújtásához szükséges egyéb dokumentumok a HEPA honlapján érhetők el.